dimecres, 6 d’octubre del 2021

 MOKE-TAVATO - BLACK KETTLE

CHEYENNE

https://joandalmau57.blogspot.com/

Neix el 1803 i va morir el 27 de novembre de 1868




Enllaç amb informació:

Tot i que se sap poc de la seva primera vida, Black Kettle, o Moke-tavato, es va convertir en un pacificador de Cheyenne del Sud. Es va casar quatre vegades i va tenir almenys disset fills. Ell i la seva gent vivien al vast territori de les planes meridionals que els garantia el Tractatde Fort Laramie de 1851. Va guanyar fama al camí de guerra, portant les fletxes de la medicina sagrada a la batalla. Un cop elegit com a cap principal, va perseguir la diplomàcia amb els Estats Units. 

El 1861 Black Kettle va acordar concentrar la seva gent a prop de Sand Creek a Colorado mitjançant el Tractat de Fort Wise. El 29 de novembre de 1864, el coronel John Chivington, líder dels Tercers Voluntaris de Colorado, va atacar el campament de Black Kettle a prop de Fort Lió. Tot i que el cap va lligar una bandera americana juntament amb una pancarta blanca a l'extrem d'un pal de la logia i es va quedar agitant-la davant del seu tipi, els soldats van començar a disparar. Van disparar a una de les seves dones nou vegades. Va sobreviure, però més de dos-cents Cheyenne van morir en la massacre de Sand Creek, incloses dones i nens. L'octubre de 1865 Black Kettle va acceptar el Tractat de Little Arkansas, que va canviar la reserva de Sand Creek per terres al sud-oest de Kansas. 

Posteriorment, Black Kettle va consentir el trasllat a territori indi en el Tractat de la Logia de Medicina de 1867, però la seva gent no va rebre les anualitats promeses de subministraments i aliments. El 1868, el general Philip Sheridan va ordenar a les forces armades nord-americanes que fessin una campanya d'hivern contra els indis que eren responsables de les incursions contra els colons. Guiats pels exploradors d’Osage, el tinent coronel George Armstrong Custer i la seva setena cavalleria van seguir les pistes d’una festa d’atac a Kiowa fins a quaranta-set lògies acampades al riu Washita. El 27 de novembre de 1868, les tropes de Custer van carregar sobre el poble de Black Kettle. Black Kettle i la seva dona, Medicine Woman, van intentar fugir de la batalla del Washita, però una bala els va matar. A prop del lloc de la seva mort, el Black Kettle Museum commemora el nom del fabricant de la pau a l'actual Cheyenne, Oklahoma.

***************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.nps.gov/sand/learn/historyculture/black-kettle-biography.htm

https://www.britannica.com/event/Sand-Creek-Massacre#ref188088

https://es.wikipedia.org/wiki/Tetera_Negra

https://web.archive.org/web/20060424090931/http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/WWblackkettle.htm

https://pueblosoriginarios.com/norte/llanuras/cheyenne/cheyenne.html

***************************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  MOKE-TAVATO - BLACK KETTLE CHEYENNE https://joandalmau57.blogspot.com/ Neix el 1803 i va morir el 27 de novembre de 1868 Enllaç amb inform...